30 mar. 2021

CykelutvecklingDestinationsutvecklingHållbarhetLandsbygdsutvecklingSamverkan

Digitalt möte om samarbete och cykling i Våxtorp - 12 april

Välkommen till en digital workshop med fokus på samarbete mellan markägare, företagare och föreningar i Våxtorp. Syftet med mötet är att introducera handledningen Turism på annans mark och utifrån den diskutera möjligheten att märka cykelleder i trakten runt Våxtorp.

Ökat intresse för naturaktiviteter och lokalproducerat

Intresset för naturaktiviteter som cykling och vandring ökar, liksom för närproducerade produkter och mathantverk. Naturturismen bidrar till utveckling av landsbygden och stärker turistföretag och andra näringar, tex. gårdsbutiker. Men den skapar också utmaningar, bland annat för markägare som får fler besökare i skog och mark. Naturturismen behöver utvecklas på ett hållbart sätt, för såväl naturen som för markägare, lantbrukare, företag och samhällen.

Våxtorp har fina förutsättningar för naturturism. Naturen och småvägarna runt byn uppskattas av cyklister. I Våxtorp finns flera företag som erbjuder aktiviteter och service kopplat till cykelturism och det finns en ambition att utveckla Våxtorp som cykeldestination, bland annat genom markerade leder.

Samarbeten och avtal – Turism på annans mark

En nyckel till hållbar och framgångsrik naturturism är samarbeten och avtal. Handledningen Turism på annans mark hjälper parter att hitta bra samarbetsformer. Det ökar möjligheten för samverkan kring exempelvis skyltade cykelleder, kartor och information, vilket ger mer ordning och reda i naturen.

Digitalt möte om samarbete och cykling i Våxtorp

12 april kl. 18.30-20.30

Under mötet introduceras handledningen och vi diskuterar vad den innebär för markägare, turistföretagare och föreningar kopplat till ambitionen att utveckla Våxtorp som cykeldestination.

Anmälan senast 8 april

Du anmäler dig via mejl till nellie@nellielarsson.se alternativt via telefon 0730-25 97 65 senast den 8 april. Du får möteslänk, instruktioner om hur du ansluter till mötet och program skickat till dig innan mötet.

Jag rekommenderar att du läser Turism på annans mark och rapporten Förstudie Cykeldestination Våxtorp.
Här hittar du rapporten Förstudie Cykeldestination Våxtorp
Här hittar du Turism på annans mark
Här hittar du mer information om projektet Förstudie Cykeldestination Våxtorp

Summering av workshop 1 - Cykeldestination Våxtorp

Den 29 mars hölls projektets första workshop. Vi gick då igenom förstudiens resultat och diskuterade spännande frågor, bland annat "Vilka är Våxtorps guldkorn?"

I Våxtorp finns det mycket att vara stolt över! Vad sägs om alla de här guldkornen...
"Naturen, lugnet, Hallandsåsen, vägarna, stigarna och närheten till havet"
"Häftiga aktiviteter! Cykling, äventyr, ridning, vandring, skidåkning"
"Rik historia och spännande traditioner; binge, beskarundor, marknad, Vallens säteri"
"Starkt föreningsliv"
"Många mindre företag, lantbruk och unika lokala butiker "
"Kungsbygget och Vallåsen som drar mycket folk till bygden"
Du hittar presentationen som visades på workshop 1 här 30 mars 2021