10 okt. 2022

Cykla schysstDestinationsutvecklingLeaderprojektHallandMountainbikeNaturturismRekreationscyklingLandsvägscyklingCykelutveckling

Nu lanseras konceptet Cykla schysst

Cykla schysst är ett resultat av Leaderprojektet Cykla på landsbygden – Hållbar cykelturism. Cykla schysst ska inspirera och vägleda cyklister att vara schyssta och göra rätt när de cyklar på landsbygden. Konceptet lanseras måndag den 10 oktober. Bukten Mountainbikeklubb fick en ”sneak peak” redan på söndagen i samband med att klubbens barn och vuxna cyklade tillsammans på Vallåsen Bike Park.

Barnen har bra koll på hur de cyklar både säkert och schysst, exempelvis vet de vad de ska göra om de möter en stor traktor på en smal grusväg, att de inte får gräva nya stigar i skogen och att de ska ta det lugnt när de möter hästar. De vuxna cyklisterna fick en pratstund med Benny Strid, jaktledare, Anna-Lena Karlsson, Laholms Kommun och Magdalena Petersson, Region Halland och det blev bra diskussion om både markägarfrågor, jakt och hur vi skapar bra samarbete ute i skog och mark.

Konceptet når ut via nätverk, föreningar och sociala medier

- Cykla schysst konceptet når lokala cyklister via sociala medier, nätverk och föreningar som Bukten, säger Kristian Jakobsson, entreprenör och ordförande i Bukten MTB, på söndagskvällen. 
Kristian ingår i den grupp av lantbrukare, skogsägare, jaktledare, företagare, föreningar, Laholms Kommun och Region Halland som tillsammans arbetat fram Cykla schysst. Förhoppningsvis ska deras arbete bidra till bra samarbete mellan cyklister och de som bor, arbetar och vistas på landsbygden och skapa en hållbar utveckling av cykling i kommunen.

Kommunikation med cykelturister

Cykla schysst vänder sig också till besökande cyklister. 
- Cykelturisterna möter vi på hemsidor och i sociala kanaler, men också med tryckt material i receptioner och på turistbyrån. Vi hoppas inspirera alla att vara schyssta cyklister när de besöker oss och tipsar dem om hur de cyklar säkert, säger Anna-Lena Karlsson, näringslivsutvecklare på Laholms Kommun. 
I höst kommer besöksnäringsföretag bli guidade i hur de kan använda Cykla schysst.
- Vi har tagit fram ett antal olika produkter som företag och föreningar kan använda. Exempelvis har vi en kort film om jakt och cykling som passar bra att använda nu när det är tid för älgjakt, fortsätter Anna-Lena.

Kolla in cyklaschysst.se

Mer information om projektet och Cykla schysst