30 nov. 2020

DestinationsutvecklingVåxtorpLeaderprojektCykeldestinationFörstudie

Leaderprojekt Förstudie Cykeldestination Våxtorp

Publicerades 28 september - redigerades 11 november och 30 november
I början av sommaren omfamnade jag en rejäl utmaning, men också startskottet för en gammal dröm; att samordna en ansökan för ett Leaderprojekt i cykelmeckat Våxtorp.

LLUH (Lokalt Ledd Utveckling Halland) meddelade sent i våras att det fanns medel kvar inom Regionalfonden för perioden 2014-2020. Efter initiativ från Region Halland och Laholms Kommun greppade jag utmaningen att under sommaren skriva en ansökan till ett projekt med syfte att utveckla Våxtorp som cykeldestination. Med mig på resan var också Destination Halmstad, fem företag i Våxtorp och två lokala föreningar. 

Det blev ett intensivt och spännande arbete att koka ner alla fantastiska idéer, behov och tankar till en bärande projektidé. Det blev många långa sommarkvällar framför datorn och i telefonen. I mitten av augusti skulle en komplett ansökan med budget vara klar. Skulle vi hinna?

Det gjorde vi! Med stöd av Leader-kontoret lämnade vi in en fantastiskt fin projektansökan som heter Förstudie Cykeldestination Våxtorp.

Godkänd projektansökan - förbereder projektstart

För ungefär en vecka sedan presenterade jag projektansökan för styrelsen i LLUH. Det var en intresserad styrelse som gav mig positiv och konstruktiv feedback. Kort efter mötet fick jag besked om att styrelsen godkänt projektansökan. Nu ska även Jordbruksverket ge ett formellt godkännande, men vi har blivit rekommenderade att förbereda projektstart. 

Nu undrar du säkert vad vi ska göra i projektet! Det är lite klurigt att beskriva i en kort text, men jag försöker:

  • Analysera förutsättningar, utmaningar och framgångsfaktorer för att utveckla Våxtorp som cykeldestination.
  • Kompetensutveckling.
  • Jobba med ökad lokal samverkan.
  • Stärka samspelet mellan staden Halmstad och cykeldestinationen Våxtorp.
  • Stärka samspelet mellan det lokala näringslivet och offentlig verksamhet.
  • Initiera en process med mål att märka upp en mountainbikeled enligt den nyutkomna handledningen ”Turism på annans mark”. I det arbetet är markägarperspektivet centralt.

Projektet startar i november och pågår till juni. De företag och föreningar som är involverade i nuläget är:

  • Vallåsen Bike Park
  • Kungsbygget Äventyrspark
  • On Track 
    Lugnet på Åsen
  • Vilgots Surdegsbageri
  • Våxtorps Byalag
  • Bukten MTB
  • LRF

Vi kommer att bjuda in fler lokala aktörer, företag och föreningar att vara en de av projektet. Blir du direkt sugen på att vara med så hör av dig!

Nyfiken på Våxtorp?

Om du inte har koll på min uppväxtort Våxtorp, så vill jag gärna berätta lite. Våxtorp, i södra Hallands inland, har drygt 1000 invånare och är belägen vid natursköna Hallandsåsen. Den omväxlande naturen, Hallandsåsens kupering och de många småvägar som omger byn skapar goda förutsättningar för cykelaktiviteter. Våxtorps närhet till kusten och turiststaden Halmstad samt läget i förhållande till Oslo, Göteborg, Malmö och Köpenhamn är gynnsamt för utveckling av cykelturism. I Våxtorp finns det idag flera aktörer som erbjuder cykelaktiviteter och faciliteter kopplat till cykelturism, bland annat två cykelparker, guidning- och cykeluthyrning samt BMX-hall. Det finns också lokal kompetens vad gäller projektering och anläggning av cykelleder. 

Vill du veta mer om Lokalt Ledd Utveckling Halland?

LLUH arbetar framförallt med medel från EU, stat och Region Halland för att arbeta med lokalt ledd utveckling genom LEADER-metoden. Leader är en utvecklingsmetod som innebär att engagerade människor i ett lokalt område går samman i trepartnerskap som består av; offentlig, privat och ideell sektor, och gör en strategi för hur de vill jobba med att utveckla landsbygden ekonomiskt. För mer information om LLUH: http://lluh.se/

Du kommer att kunna följa vår resa via min hemsida. Välkommen att hänga med!